Lézervágás az anyagok finom megmunkálásához.

Szponzorált tartalom

lézervágás
lézervágás

Az anyagok finom megmunkálása olykor különösen fontos annak érdekében, hogy ne sérüljön a feldolgozandó anyag, de szem előtt kell tartani azt is, hogy a megmunkálás ellenére megmaradjon az anyag tartóssága. Gondoljunk csak az acélra, a fémekre. Esetükben eleve erősebb anyagról van szó, amelyek direkt azért kerültek kiválasztásra, mert a célnak megfelelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Óriási precizitásra van szükség a lézervágás során, ami kifejezetten arra szolgál, hogy ezzel a termikus vágási eljárással ne legyen szükség a későbbiekben egyéb jellegű felületmegmunkálásra. Az egymást átlapoló lyukak sorozata nyújtja a folyamatos vágást, a lehető legkisebb réssel, így az anyag nem tud összehegesedni, hiszen gőzölögtető vágást alkalmaznak. A fókuszált lézersugárral anélkül válik vághatóvá az anyag, hogy ahhoz mechanikus érintés kellene. Gyorsan és pontosan tudnak kiváló minőséget biztosítani lézervágás eljárással a MÁTRÉP szakemberei, akik szem előtt tartják, hogy fokozott minőségi követelményeknek kell megfelelni.

Az eljárás jellemzői közé tartozik továbbá, hogy olyan technológiát biztosít, amivel gyorsan és maximális pontossággal lehet elvégezni a vágást. A lézervágás alkalmazható fémes és nemfémes anyagok vágására is, mely egyben magasfokú tervezési szabadsággal szolgál. Kis hőhidak jellemzik, keskeny vágóréssel tud dolgozni a lézervágó gép.

Előfordulhat, hogy fokozott minőségi követelményeket kell teljesíteni, hogy bonyolult formákat, éles sarkakat tartalmaz a megmunkálandó darab. Mivel nagy sebességgel dolgozik, ezért nem csak gyors, de pont emiatt aprólékos vágást lehet vele végezni. Nagy előnye, hogy bármilyen forma vágása lehetséges.

A lézervágással a munkadarab legyártásának hatékonysága nő, nagy mennyiségű gyártásra is lehetőséget nyújt. Érdekes, hogy maga az eljárás környezetbarát megoldásnak tekinthető, hiszen olyan teljesítménysűrűséggel dolgozik, hogy az alapanyagok elolvadnak, elgőzölögnek a vágási résben. A keletkezett fémgőzt gázsugár fújja ki. Forradalmi eszköz, ami felgyorsítja és hatékonyabbá teszi a fémmegmunkálást.