Síelni indultunk, napelem pályázat lett a vége.

Szponzorált tartalom

napelem pályázat
napelem pályázat

Síparadicsom az Alpokban egy nem várt fejleménnyel

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd Európa leghavasabb hegycsúcsainak egyikén a napelem pályázatokról fogok gondolkodni… de lássatok csodát, ez is megesett velem! Mindjárt el is mesélem, hogyan.

A feleségemmel a francia Alpokban töltöttük a síszünetet a gyerekekkel, és mindenki nagyon élvezte a rendkívüli időtöltést. Mit ne mondjak, ránk fért már egy kis változatosság, igencsak elkezdett hozzánk is begyűrűzni az úgynevezett téli depresszió. A gyerekek épp, hogy túlestek a félévi nagy hajtáson és a félévzáráson az iskolában, amikor a nyakunkba szakadt a karácsony, annak minden bújával és bájával együtt. Persze nagyon szeretnek ajándékot kapni és fontos a nagyszülőkkel, rokonokkal töltött idő is, de a sok utazás, készülődés bizony kimerítő még a gyerekek számára. Már épp kezdtünk beletespedni a tunyulásba, amikor a gyerekeknek elkezdődött az iskola, és ezzel az újabb félévi hajtás. Így azt gondolom, a legjobbkor jött a síszünet és egy kis aktív, másfajta kikapcsolódás, mint amiben eddig voltunk.

Napelem pályázat 2020 – te hallottál már róla?

A szálláson aztán a legnagyobb meglepetésünkre a szomszédaink egy magyar házaspár voltak, akik szintén gyerekekkel érkeztek. Így sok időt töltöttünk el együtt, és a vakáció alatt kezdtük kicsit jobban megismerni egymást. Mint kiderült, nagy fába vágták a fejszéjüket, kompletten felújítják a családi házukat. Ez pedig azt is jeletni, hogy a tetőre napelemeket szereltetnek fel.

„De hiszen az óriási befektetés!” – bukott ki belőlem a hangos csodálkozás. „Hogy tudtátok mégis megoldani?” – kérdeztem.

Napelem pályázat 2020, hallottál már róla?” – kérdezett vissza az új ismerősünk, majd lelkesen el is kezdte mesélni a legfőbb tudnivalókat.

„Ismét elérhetőek a régebbi GINOP és VEKOP hitelek, és mivel régóta foglalkoztatott minket az energiatudatos korszerűsítés, úgy döntöttünk, belevágunk. Nem is találhattunk volna jobb időpontot minderre, hiszen a napelem pályázat 2020-ra történő megújítása óriási segítség mindenkinek, aki a napenergiába fektet be. A hitel 0%-os kamatozású, ez tulajdonképpen annyit jelent, mintha egy barátodtól vennél kölcsön egy bizonyos összeget – nem kell többletet fizetni érte. Ráadásul most a keretösszeg is kedvező, a pályázat ugyanis limitálja a társasházak és a lakásszövetkezetek hozzáférését. A napelem pályázat 2020-as szabályozása ugyanis a keretösszeg felét kifejezetten magánszemélyek és családok számára teszi elérhetővé. Ezt használtuk ki mi is az induláshoz.”

További infók és egy lehetséges befektetés ötlete

„A hitel egyébként 500.000 és 10.000.000 Ft közötti összegre szólhat, ezt többek között napelem rendszerek telepítésére is fel lehet használni Így nekünk pont kapóra jött a napelem pályázat 2020 adta lehetőség ahhoz, hogy energiahatékony módon korszerűsítsük a családi házunkat. Persze nincs minden teljesen ingyen, a befektetéshez ugyanis 10% önerővel rendelkezni kell, de már így is nagy könnyebbség ez a számunkra. Ezért örömmel indultunk el a hitelkérelmünkkel az MKB felé. A futamidő tetszőleges, maximum 20 évet lehet megjelölni. Egy átlagos napelem rendszer egyébként kb. 10 éven belül vissza is hozza az árát, így a 10. év után gyakorlatilag kis túlzással teljesen ingyen fogyasztunk áramot. Ti nem fontoljátok meg a pályázatot?”

A beszélgetés végül elég hosszúra sikeredett, olyannyira, hogy a gyerekek már rég aludni tértek, de mi még mindig a napelem telepítésének a lehetőségeit fontolgattuk a szomszéddal. Sok hasznos információt megtudtam tőle a napelem pályázat 2020-as szabályozásaival kapcsolatban. Így azt sem tartom kizártnak, hogy a következő este már a feleségemmel fogom megtárgyalni ugyanezt, mit szólna egy ilyen jellegű befektetéshez!